Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hizmetleri
17 Aralık 2021

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ( TRSM) NEDİR?

Ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara psikososyal destek hizmeti veren, hastaların takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi yapan bir merkezdir.Yataklı tedavi merkezi değildir, her türlü psikiyatrik rahatsızlığı konu edinmez.

KİMLER TRSM HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLİR ?

Daha önce hastaneye yatırılmış veya hastaneye yatırılma riski olan, psikoz veya diğer ağır ruhsal bozukluklar nedeniyle tedavi ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyan ya da ağır ruhsal bozukluklar nedeniyle işlevselliği ciddi düzeyde azalmış bireyler tedavi edilmek amacıyla TRSM tarafından kabul edilir.

TRSM’DE VERİLEN HİZMETLER :

Psikolojik terapi

Hasta ailelerine psikolojik destek

İlaç tedavilerine uyumun  izlenmesi

Merkeze gelemeyen hastalara yönelik ev ziyaretlerinin yapılması ve gerektiğinde evde bakım ve tedavisinin sürdürülmesi

Hastalara yönelik rehabilitasyon aktiviteleri :

• *Etkileşim grubu (günaydın toplantıları, sosyal etkinlikler, sosyal beceri eğitim grubu)
  • *Sosyal beceri grubu
  • *Aile grubu (sosyal etkinliklere ailelerin dahil edilmesi, aile eğitim grupları)
  • *Uğraş terapisi (atölye çalışmaları; drama, müzik, resim, el işi vs.)
  • *Meslek edindirme (EKPSS, Halk Eğitim Kursları, İŞKUR)
  • *Sanat terapisi (drama, müzik, resim)
  • *Ev ve işyeri ziyareti